براي کاريابي در کانادا شايد سريع ترين و منطقي ترين روش استفاده از وب سايت هاي کاريابي باشد. بعضي از اين وب سايت ها دولتي هستند ولي بيشتر آنها خصوصي اند. چه دولتي و چه خصوصي در کانادا بابت کاريابي از فرد جوياي کار هزينه اي دريافت نمي شود.
پيش از آنکه بتوانيد از وب سايت هاي کاريابي استفاده کنيد، بهتر است رزومه
Resume کاري خود را که در واقع مجموعه اي از تجربيات کاري و تحصيلات و توانايي هاي شماست تهيه کنيد. وب سايت هاي متعددي در خصوص رزومه نويسي شما را راهنمايي مي کنند. وب سايت هاي کاريابي معمولا بخشي را به اين کار اختصاص داده اند.
علاوه بر رزومه معمولا نياز به يک
Cover Letter هم داريد که در واقع نامه ايست که بايد به روزمه خود الصاق کنيد. اين نامه مي تواند متن ايميلي باشد که براي کارفرما مي نويسيد و يا به صورت فيزيکي پرينت چاپ شده و همراه رزومه براي کارفرما پست يا فکس شود. در ادامه نحوه رزومه نويسي و نمونه رزومه را توضيح خواهيم داد .
رزومه نويسي يا به عبارت ديگر تهيه سابقه کار در استخدام شما نقش بسيار مهمي دارد. در زبان انگليسي بريتانيايي معمولا از عبارت CV که مخفف Curriculum Vitae است استفاده مي شود. در کانادا هم اکثرا اين کلمه را بدون اکسنت هاي روي e مي نويسند يعني Resume.
به طور کلي مي توان رزومه ها را به سه دسته تقسيم کرد. در زير هر يک از اين سه دسته را توضيح مي دهم و بعد نمونه اي ارائه خواهم کرد. توضيحات و همين طور نمونه ها را از دفتر
Service Canada در شهر Chatham گرفته ام. به عبارت ديگر اين نمونه ها معتبرترين نمونه هاي رزومه براي کشور کاناداست.
رزومه سابقه کار Chronological Format
اين روش رزومه نويسي مرسوم ترين روش است. در اين روش، سوابق کاري خود را از جديدترين به قديمي ترين
Reverse chronological order مي نويسيد. هنگام معرفي هر يک از شغل هاي خود، وظايف شغلي Job duties و موفقيت هاي کسب شده را ذکر مي کنيد. روش مذکور بيشتر به کار کساني مي آيد که به دنبال کاري هستند که مشابه زمينه کارهايي است که پيش از اين انجام داده اند؛ به عبارت ديگر کاري که با تجربيات آنها هماهنگ باشد.
رزومه توانمندي Functional Format
در اين روش رزومه نويسي بيشتر برروي توانمندي هاي
Skills فرد تاکيد مي شود. اين نوع رزومه نويسي بيشتر به کار کساني مي آيد که مي خواهند کاري را شروع کنند که با سوابق کاري آنها متفاوت است، اما توانمندي هايشان با کار جديد انطباق دارد. در ضمن اين نوع رزومه نويسي به کار تازه فارغ التحصيلان هم مي آيد. رزومه ترکيبي Combination Format
در اين روش خلاصه اي از توانمندي ها و موفقيت ها ذکر مي شود؛ همچنين سوابق کاري نيز از جديدترين به قديمي ترين ذکر مي شوند.
نکته: بعضي اوقات ممکن است به منظور مهاجرت و يا دلايل ديگر نياز به Detailed Resume يا سابقه کار تشريحي داشته باشيد. چنين رزومه اي شبيه Combination Resume است با اين تفاوت که بايد همه موارد را به تشريح شرح دهيد. معمولا چنين رزومه اي چندين صفحه مي شود.
وب سايت هاي کاريابي در سطح فدرال
وب سايت هاي زير در سطح فدرال فعاليت دارند و اغلب استان ها و مناطق کانادا را تحت پوشش قرار مي دهند.
    بانک شغلي کانادا يک وبسايت دولتي است
   
Workopolis.com
    Monster.ca
   کارهاي دولتي در سطح فدرال
   
Working.com
    Hotjobs.ca
    Jobboom.ca
    کارهاي دانشجويي و کاريابي براي جوانان
   
AllStarJobs.ca
وب سايت هاي کاريابي کبک
گرچه اکثر وب سايت ها، کارهاي موجود در کبک را هم معرفي مي کنند ولي اگر ساکن کبک هستيد مي توانيد وب سايت هاي زير را هم در نظر بگيريد.
   
EmploiQuebec.net
    Jobs.com
براي آنکه بتوانيم مهارت ها
Skills/Knowledge و تجربيات Experience لازم براي يک عنوان شغلي را بيابيم مي توانيم به يکي از دو روش زير عمل کنيم:
   
استفاده از بخش طبقه بندي مشاغل وب سايت HRSDC (اداره کار کانادا)
    استفاده از وب سايت هاي کاريابي
روش اول يک سري اطلاعات کلي به ما مي دهد در حالي که روش دوم بر اساس شغل هاي موجود Job Postings ما را راهنمايي مي کند. در روش دوم مهارت هايي معرفي مي شوند که واقعا از سوي کارفرمايان خواسته شده است. بنابراين به روش دوم مي پردازيم.
وب سايت هاي کاريابي متعددي در کانادا وجود دارد . ما در اينجا از وب سايت
Workopolis.com استفاده مي کنيم. علت اين انتخاب صرفاً به خاطر آشنايي بيشتر و وسعت آن است وگرنه قصد تبليغ نداريم. مراحل زير را براي رسيدن به هدف خود دنبال مي کنيم.
وب سايت را باز مي کنيم.
    در کادر عنوان شغلي کلمه
Toxicologist (سم شناسي )را وارد مي کنيم. اين کادر همان طور که در شکل نشان داده شده است در سمت چپ قرار دارد. ما در اين مثال کلي ترين عنوان را انتخاب کرديم که کار تحقيقات آسان شود.
  
جستجوي مهارت ها و تجربيات
    نيازي به تعيين شهر يا استان نيست، چرا که هدف ما تنها يافتن مهارت ها و تجربيات مورد نياز کارفرمايان است. اگر عنوان شغلي که به دنبال آن هستيد صدها آگهي شغلي نشانتان داد مي توانيد جستجوي خود را به يک استان و يا حتي يک شهر معين محدود کنيد وگرنه نيازي به اين کار نيست. پس از تايپ عنوان شغلي دکمه
Find Jobs را کليک مي کنيم.
    هنگام نگارش اين مطلب چهار آگهي نشان داده شد. از ميان آگهي هاي نشان داده شده برروي اولين آنها کليک مي کنيم.
    کليک برروي آگهي شغلي
    در ميانه صفحه آگهي شغل، بخشي با عنوان
Knowledge/Experience وجود دارد. در اين بخش مهارت ها و يا مدارک زير ذکر شده اند:
1.
M.Sc. in biology, toxicology or related field preferred
2.A minimum of 3-6 years of risk assessment / toxicology experience (human health risk assessment and toxicology, site-specific risk assessment, environmental toxicology, probabilistic exposure assessment, multi-media risk assessment, peer review and the development of regulatory guidance limits for chemicals in soil, air, water and other media).
3. Strong project management, client management and business development skills
4. Full working knowledge of Ontario Regulation 153/04 and all aspects of Record of Site Condition Risk Assessments
5. Excellent written and oral communication skills as demonstrated through report writing and presentations
6. Demonstrated and established client contacts
اول اينکه اگر در اين فهرست در کنار يک مهارت عبارت is an asset يا preferred و امثال آن آمده باشد يعني دانستن آن مهارت اجباري نيست ولي دانستنش بهتر از ندانستنش است. به عبارت ديگر اگر دو متقاضي براي اين کار اقدام کنند و يکي از آنها مهارت مذکور را داشته باشد، شانس انتخابش بيشتر مي شود.مهارت/دانش اول از همين گروه است. يعني داشتن مدرک کارشناسي ارشد سم شناسي يا گرايشي مشابه اجباري نيست ولي ارجحيت دارد.
مورد دوم شايد مهم ترين مورد باشد، چون در اين مورد خواسته شده که کسي اقدام کند که بين سه الي شش سال در اين زمينه تجربه کاري داشته باشد. اگر کسي کمتر از سه سال تجربه داشته باشد آن وقت مي شود
Under-qualified (يعني به اندازه کافي شرايط لازم را ندارد) و ممکن است رزومه اش را کنار بگذارند. اگر کسي هم بيشتر از شش سال سابقه کار داشته باشد ممکن است Overqualified تلقي شود و باز هم او را به مصاحبه دعوت نکنند. البته بسته به تعداد متقاضيان و نيز تمايلات کارفرما ممکن است افراد مذکور هم مد نظر قرار گرفته شوند.
مورد سوم اشاره به مسايلي نظير مديريت پروژه و روابط با مشتري دارد. اول از همه دقت کنيد که در اينجا مشتري
Client ممکن است يکي از همکاران شما باشد و لزوماً به يک شخص خارج از سازمان اشاره نمي کند. دوم اينکه مهارت هاي خواسته شده در اين مورد، بيشتر از دل تجربه کاري بر مي آيد. پس اگر در اين مورد انواع و اقسام تقديرنامه و مدارکي داشته باشيد که نشان دهد شرايط لازم را داريد در مصاحبه شانس استخدامي شما بيشتر مي شود. در کنار تجربه، گاه داشتن مدارک تحصيلي هم کمک مي کند (مثلا داشتن مدرک PMP يا گذراندن دوره اي در خصوص Client Management در يک کالج معتبر) ولي تجربه در اين دسته از مهارت ها نقش بزرگتري از تحصيل دارد.
مورد چهارم از شما مي خواهد که با يک سري از قوانين موجود در انتاريو آشنايي داشته باشيد. آشنايي با قوانين
Regulations يا استانداردها Code در بسياري از کارهاي تخصصي مطرح مي شوند. در اينجا تجربه بسيار مهم است، اما آموزش سنديت بيشتري دارد. به عبارت ديگر اگر نشان دهيد که در زمينه قوانين مطرح شده دوره اي را گذرانده ايد و در محل کار فعلي خود هم به طور عملي درگير اين قوانين بوده ايد آن وقت در وضعيت ايده آلي قرار داريد.
موارد چهارم و پنجم مستقيما با تجربه، سر و کار دارد. اگر بتوانيد از بعضي از مشتري هاي خود توصيه نامه دريافت کنيد و يا نشان دهيد که ليست بلندبالايي از مشتري داريد که متعلق به خودتان است (نه کارفرماي قبلي تان) آن وقت احتمال استخدام شدنتان باز هم بيشتر مي شود.
اگر به همين ترتيب موارد خواسته شده را تحليل کنيد مي توانيد براي خودتان فهرستي از مهارت هاي مورد نياز تهيه کنيد و حتي به آنها اولويت بدهيد. مثلا اگر مساله مديريت پروژه در همه آگهي ها تکرار مي شود آن وقت اين مهارت در اولويت اول است و بايد حتما برروي آن کار کنيد. وقتي فهرستتان تکميل شد، قدم بعدي شما آن است که خلاءهاي موجود را پر کنيد. بعضي از اين خلاءها با تحصيلات پر مي شود. براي آنها که با تجربه پر مي شود کار چنداني نمي توانيد بکنيد جز اينکه يا شانس بياوريد استخدام شويد و يا آنکه با کار داوطلبانه تجربه لازم را به دست بياوريد.
رابطه تحصيل و استخدام
تحصيلات در استخدام فرد نقش اساسي بازي مي کنند. در کانادا تقريباً براي هر کاري رشته تحصيلي خاص آن کار وجود دارد. بجز بعضي کارهاي ساده بيشتر کارها نيازمند تحصيلات هستند. داشتن تحصيلات مرتبط در کنار مهارت و تجربه، شانس استخدامي شما را چند برابر مي کند. براي بعضي کارها نظير کارهاي مهندسي، پزشکي و ساير کارهاي مهارتي-تخصصي بدون داشتن تحصيلات مرتبط شانسي براي استخدام وجود ندارد. گرچه تحصيلات خارج از کانادا هم مورد قبول کارفرماها قرار مي گيرد، داشتن تحصيلات کانادايي امتياز بزرگي محسوب مي شود. تحصيلات کانادايي به سه دليل برروي کارفرما اثر مثبت دارد: دليل اول آن است که براساس استانداردهاي بازار کار کانادا ارائه مي شود و دليل دوم نيز آنکه نشان دهنده آشنايي شما با يکي از زبان هاي رسمي اين کشور است. آخرين دليل هم اين است که از تقلبي نبودن مدرک مطمئن هستند. به عبارت ديگر نيازي به معادل يابي و اينها نيست و اگر شک کنند به راحتي مي توانند با کالج يا دانشگاه تماس بگيرند و از صحت مدرک مطمئن شوند.
اگر به آگهي هاي استخدامي مراجعه کنيد، بخشي از آگهي ها با عنوان
Education يا Qualifications يا Background يا Skills و امثال آن در کنار يک سري نيازمندي هاي ديگر به تحصيلات هم اشاره مي کنند. براي اطلاعات بيشتر در خصوص پيدا کردن آگهي هاي استخدامي به نوشته قبلي با عنوان “مهارت و تجربه” مراجعه کنيد. در مثالي که در آن نوشته آمده است به کاريابي براي يک فرد با تخصص سم شناسي Toxicology اشاره شده است. در يکي از آگهي هايي که من پيدا کردم موارد زير ذکر شده بود:

   
Excellent written English communication skills
    Knowledge of pharmacokinetic software such as PK Solutions and WinNonlin is essential for this position
    Good knowledge of statistical applications in pharmacology is essential
    Use of statistical programs such as SAS, SigmaStat, and SigmaPlot
    Life Sciences degree plus extensive experience in non-clinical pharmacology and toxicology studies
    PhD in pharmacology or DVM/MD with PhD in pharmacology with academic background in toxicology and pharmacology, or similar disciplines is preferable

بعضي از موارد ذکر شده در اين ليست بيشتر به توانايي هاي متقاضي استخدام اشاره مي کنند تا تحصيلات وي مثل مورد اول که در خصوص زبان انگليسي است. با اين حال اگر کسي مثلاً يک دوره آموزش زبان انگليسي در کالج هاي کانادايي گذرانده باشد يا مدرک
IELTS با نمره عالي داشته باشد، نشان دهنده مهارت وي در زبان انگليسي است. همين طور مورد دوم تا چهارم به برنامه هاي کامپيوتري مختلفي اشاره مي کنند. اگر فرد متقاضي دوره آموزشي اين برنامه ها را گذرانده باشد، در استخدام وي مؤثر خواهد بود. اما موارد 5 و 6 مشخصا به مدارک تحصيلي خاصي اشاره مي کنند. اگر در کنار اين مواردعبارت is an asset يا امثال آن نيامده باشد، يعني داشتن اين مدارک اجباري است. اگر اين مدارک را نداريد بهتر است اصلا براي اين کار اقدام نکنيد.
به طور کلي داشتن مدرک و گذراندن دوره هاي آموزشي بخشي از مواجهه با موانع استخدامي است ولي بخش بسيار مهمي است چرا که گاه گرفتن يک مدرک نيازمند سال ها تلاش و تحصيل است.


کليه حقوق مادي و معنوي اين وبسايت متعلق به موسسه آي سي آي ميباشد.
گروه گرافيکي تي دات
ici_co@yahoo.com